بخش های مختلف قانون نظام صنفي ایران
نظام صنفي: قواعد و مقرراتي است که امور مربوط به سازمان، وظايف، اختيارات، حدود و حقوق افراد و واحدهاي صنفي را طبق اين قانون تعيين مي کند.
فرد صنفي : هر شخص حقيقي يا حقوقي که در يکي از فعاليت هاي صنفي اعم از توليد، تبديل، خريد، فروش، توزيع، خدمات و خدمات فني سرمايه گذاري کند و به عنوان پيشه ور و صاحب حرفه و شغل آزاد، خواه به شخصه يا با مباشرت ديگران محل کسبي داير يا وسيله کسبي فراهم آورد و تمام يا قسمتي از کال، محصول يا خدمات خود را به طور مستقيم يا غيرمستقيم و به صورت کلي يا جزئي به مصرف کننده عرضه دارد، فرد صنفي شناخته مي شود .
 تبصره - صنوفي که قانون خاص دارند، از شمول اين قانون مستثني هستند
واحد صنفي : هر واحد اقتصادي که فعاليت آن در محل ثابت يا وسيله سيار باشد و توسط فرد يا افراد صنفي با اخذ پروانه کسب داير شده باشد، واحد صنفي شناخته مي شود.
 تبصره 1 - فعاليت واحدهاي صنفي سيار در محل ثابت با اخذ پروانه کسب براي همان محل، بلمانع است.
 تبصره 2 - اماکني که طبق ضوابط مصوب کميسيونهاي نظارت واجد شروط لزم جهت استقرار
چند واحد صنفي باشند، مي توانند به عنوان محل ثابت کسب به وسيله يک يا چند فرد
صنفي، پس از اخذ پروانه کسب از اتحاديه يا اتحاديه هاي ذي ربط، مورد استفاده قرار گيرند.
 تبصره 3 - دفاتري که خدماتي به واحدهاي صنفي سيار مي دهند، واحد صنفي محسوب مي شوند.
صنف : آن گروه از افراد صنفي که طبيعت فعاليت آنان از يک نوع
باشد، تشکيل يک صنف را مي دهند. صنوف مشمول اين قانون، با توجه به نوع فعاليت آنها به چهار گروه توليدي، خدمات فني، توزيعي يا خدماتي تقسيم مي شوند.
 پروانه کسب : مجوزي است که طبق مقررات اين قانون به منظور شروع و ادامه کسب و کار يا حرفه به فرد يا افراد صنفي براي محل مشخص يا وسيله کسب معين داده مي شود.
 پروانه تخصصي و فني: گواهينامه اي است که بر داشتن مهارت انجام دادن کارهاي تخصصي يا فني دلالت دارد و به وسيله مراجع ذي صلح صادر مي شود.
 اتحاديه : شخصيتي حقوقي است که از افراد يک يا چند صنف که داراي فعاليت يکسان يا مشابه اند، براي انجام دادن وظايف و مسؤوليت هاي مقرر در اين قانون تشکيل مي گردد.
مجمع امور صنفي : مجمعي است که از نمايندگان منتخب اعضاي هيأت مديره اتحاديه هاي صنفي هر شهرستان براي انجام دادن وظايف و مسؤوليت هاي مقرر در اين قانون تشکيل مي شود.
شوراي اصناف کشور : شورائي است که از نمايندگان هيأت رئيسه مجامع امور صنفي شهرستانهاي کشور با هدف تقويت مباني نظام صنفي در تهران تشکيل مي گردد.
کميسيون نظارت : کميسيوني است که به منظور برقراري ارتباط و ايجاد هماهنگي بين اتحاديه ها و مجامع امور صنفي با سازمانها و دستگاههاي دولتي در راستاي وظايف و اختيارات آنها و همچنين نظارت بر اتحاديه ها و مجامع امور صنفي هر شهرستان تشکيل مي شود.
هيأت عالي نظارت : هيأتي است که به منظور تعيين برنامه ريزي، هدايت، ايجاد هماهنگي و نظارت بر کليه اتحاديه ها، مجامع امور صنفي، شوراي اصناف کشور و کميسيونهاي نظارت تشکيل مي گردد و بالترين مرجع نظارت بر امور اصناف کشور است.

منبع: امیر پرینت