انواع مقوا در دنیای چاپ و بسته بندی
مقوا نوعی کاغذ باضخامت و دوام بیشتر است. به لحاظ جنس و مواد اولیه شباهت زیادی باهم دارند اما موارد استفاده کاغذ و مقوا باهم متفاوت است. تفاوت اصلی کاغذ با مقوا به گراماژ آن مربوط می‌شود. در ایران کاغذ با وزن بیشتر از بالای 200 گرم در دسته مقواها قرار می‌گیرد. دیگر تفاوت عمده کاغذ و مقوا به موارد مصرف هر یک بستگی دارد. کاغذ عمدتاً برای چاپ و مقوا بیشتر به‌منظور بسته‌بندی و عرضه محصول استفاده می‌شود. علاوه بر موارد مصرف، مقواها به لحاظ جنس انواع متفاوتی دارند. در این مقاله به انواع مقوا و کاربرد هر یک پرداخته ‌شده است.

کارتی (Index Board) مقواهایی در رنگ‌های مختلف هستند که تنوع رنگ در آن‌ها بسیار بالا است. این مقواها را معمولاً با اسامی مختلف می‌شناسند که این اسم‌ها درواقع مربوط به شرکت تولیدکننده این مقواها است و به نوع آن بستگی ندارد. برای مثال مقواهای اشتنباخ، فابریانو و ... از نوع مقواهای کارتی هستند که در میان عموم به این نام ها شناخته می‌شوند. این مقواها سطح صافی دارند ولی در برخی از انواع آن، سطح دارای طرح و بافت است. از این نوع مقوا برای جداسازی بخش‌های مطالب در زونکن و از نوع مرغوب آن گاهی برای چاپ کارت ویزیت استفاده می‌شود.

پشت طوسی تقریباً همه‌ی ما در دوران کودکی با این مقواها کاردستی درست کردیم. مقواهایی که روی آن سفید و سمت دیگر آن طوسی است که به‌عنوان پشت‌کار در نظر گرفته می‌شود. این رویه سفید براق و رویه‌ی طوسی کدر دو ورق مقوا هستند که به هم چسبیده‌اند. مقواهای پشت طوسی در گراماژ بین 210-400 عرضه می‌شوند. می‌توان گفت ارزان‌ترین نوع مقوا هستند. در صنایع برای چاپ جعبه، مانند جعبه شیرینی، جعبه کفش، جعبه خمیردندان، جعبه دستمال‌کاغذی و قوطی کبریت استفاده می‌شود.

ایندربرد (ivory board) شبیه به مقوای کارتی که کمی براق‌تر است و حالت روغنی‌تری دارد. این نوع مقوا خالص‌ترین نوع مقوا است که در آن از هیچ ماده بازیافتی استفاده‌نشده است. معمولاً برای بسته‌بندی مواد بهداشتی و مواد غذایی استفاده می‌شود. بهداشتی بودن یکی از مهم‌ترین ویژگی این نوع مقوا است؛ زیرا به‌خوبی می‌تواند از محصول درون خود محافظت کند. آبمیوه‌های قوطی که در سوپرمارکت‌ها عرضه می‌شوند و یا لیوان‌های یک‌بارمصرف کاغذی برای چای، قهوه و آبمیوه، از مقواهای ایندر برد ساخته می‌شوند. این نوع مقوا به‌جز در صنایع غذایی مصارف دیگری نیز دارد. برای مثال لوازم الکترونیکی مانند گوشی موبایل به دلیل حساسیت بالا در جعبه‌های مقوایی از نوع ایندبرد باکیفیت بالا عرضه می‌شوند.

کرافت (Kraft paper) کاغذ کرافت در گراماژ پایین معمولاً برای کار هنری مورداستفاده است؛ اما در گراماژ بالا، در صنعت بسته‌بندی و کارتن‌سازی کاربرد دارد. کارتن‌های بسته‌بندی معمولاً چندلایه هستند که تعداد لایه‌ها بسته به مقاومت موردنیاز جعبه تعیین می‌شود. جعبه‌های کارتن که معمولاً دو ورق مقوا و یک مقوا باحالت موجی دار بین این دو ورق قرار دارد. از نوع مقواهای کرافت هستند. بسته به نوع کارتن موردنیاز این ورق موج‌دار می‌تواند وجود نداشته باشد.

پشت‌سفید مقوای پشت‌سفید که هر دو طرف آن سفید است و کیفیتی بالاتر از مقوای پشت طوسی دارد اما مغز آن طوسی است. این مقوا مانند تمام مقواهای موجود در بازار، گراماژ های متفاوت و سایزهای مختلفی دارد و هرچه لایه‌ی مقوایی که استفاده می‌شود ضخیم‌تر باشد، درجه مرغوبیت آن بیشتر است که یکی از پرمصرف‌ترین مقواها در صنعت بسته‌بندی محصولات به شمار می‌رود. همچنین روان بودن مقوا باعث شده چاپ روی آن راحت‌تر انجام شود و کیفیت چاپ نیز بهتر باشد. مقوای پشت‌سفید معمولاً در ساخت جعبه‌های دارویی و بهداشتی بکار می‌رود.


منبع: امیر پرینت